• +31 6 51 67 83 00
  • info@hardloop-events.nl

Reactie Melchior van de Pol

Reactie Melchior van de Pol

Zaterdagmiddag afgereisd naar Nijmegen om deel te nemen aan de eerste editie van de Kaaijrun te Nijmegen met als organisator Run2Day Nijmegen.
De Kaaijrun is een nieuw hardloopevenement welke dit jaar als onderdeel van Pink Summer Sports wordt georganiseerd, met als opmaat naar de EuroGames 2022.
Het parcours van de Kaaijrun is hetzelfde als dat van de EuroGames Nijmegen 2022.
Pink Summer Sports is een jaarlijks terugkerend internationaal LHBTIQ sporttoernooi, georganiseerd door Gay Sport Nijmegen, waar iedereen welkom is. Door de huidige omstandigheden rondom corona is het dit jaar niet in de zomer, maar op 16 en 17 oktober. Op zaterdag diverse sportonderdelen: voetbal, beachvolleybal, hardlopen, badminton en zwemmen. Op zondag een cultureel programma met een film, een Roze Ommetje, clinic zwemmen en rugby.
De EuroGames is het grootste, inclusieve LHBTIQ sportevenement van Europa. Dit jaar in Kopenhagen, augustus 2021, in 2022 in Nijmegen. Er zullen in 2022 ongeveer 15 sporten aangeboden worden aan 2000 deelnemers van alle niveaus.
Het programma:
16.00 uur: 5 kilometer
16.15 uur: 10 kilometer.
Start en finish waren onder de Waalbrug bij Cultureel Terras De Kaaij/ Opoe Sientje Zomerterras aan de museumhaven ( Lindenberghaven 1c ) te Nijmegen.
Het grotendeels verharde parcours ging vanaf De Kaaij naar de prachtige Ooijpolder, over de dijk en landweggetjes, en door de Stadswaard langs de Waal terug naar de startlocatie. De laatste circa 1 kilometer was onverhard en ging over graspaden met her en der wat blubber en klimmetjes. Circa 100 meter voor de finish werden de deelnemers als toetje geconfronteerd met de beklimming en afdaling van het Bruggetje over ’t Meertje, een ranke wandelbrug van composiet met alleen trappen.
OOIJPOLDER
De Ooijpolder bij Nijmegen maakt tegenwoordig deel uit van het natuurgebied De Gelderse Poort. Voordat de boeren er dijken opwierpen was het een moerasgebied bij de Waal. De eerste dijken in de Ooijpolder werden rond 1300 aangelegd. De dijkrechten waren van 1580 tot 1958 van het polderdistrict Circul van de Ooij. Een monumentje op de Ooijse Waaldijk, op de plek waar vroeger het dijkmagazijn van de Circul stond, herinnert nog aan deze tijd. Over de veiligheid van de polder wordt nu gewaakt door het polderdistrict Groot Maas en Waal.
Er waren regelmatig overstromingen in de Ooij. Dit is te zien aan de vele terpwoningen. De boeren bouwden hun boerderij op een kunstmatige heuvel die hoog genoeg was om bij een ” normale ” overstroming de voeten droog te houden. De terpen zijn de langst bewoonde plekken van de Ooijpolder. In 1809 werd Persingen door een catastrofale overstroming vrijwel geheel weggevaagd. Er bleef alleen een kerk en enkele huizen over. Persingen heeft slechts negentig inwoners en wordt daarom vaak het kleinste kerkdorp van Nederland genoemd.
De talloze overstromingen hadden ook een positief effect. Het water liet zand en vruchtbare klei achter, waardoor de vegetatie goed gedijd. De Ooijpolder heeft nu een gevarieerde begroeiing. Op de lage kleigrond staat vooral gras en op de hoger gelegen kleigronden veel struiken. Door aanpassing van de waterstand verdroogde de oorspronkelijke moerasgrond en gingen er bomen groeien. Hierdoor veranderde ook de vogelpopulatie. De zwarte stern, de roerdomp en de grote karekiet zijn nog steeds te vinden in de Ooijpolder. De natuurgebieden in de Ooijpolder worden beheerd door Staatsbosbeheer.
De Ooijpolder werd in de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw gebruikt om het przewalskipaard voor uitsterven te behoeden. Het przewalskipaard werd hier uitgezet en gedijde goed. De populatie werd opnieuw uitgezet in het land van herkomst, Mongolie. Daarna begon men met een nieuw experiment. Bij de Stadswaard en de Bisonbaai zette men konikpaarden en gallowayrunderen uit. Ook de koninks houden van de Ooijpolder. In 2013 verhuisden tientallen paarden naar Bulgarije, omdat men aantal konikpaarden wilde beperken tot 140.
BRUGGETJE OVER ‘T MEERTJE
Op 2 november 2013 werd deze nieuwe wandelbrug geplaatst. Het verbindt Nijmegen met de Ooijpolder en met deze nieuwe compositiebrug/oversteek werd het mogelijk de wandelroute naar de Ooijpolder te nemen. De composieten brug is ongeveer 62 meter lang en en heeft een gewicht van ruim 17000 kilo. De ranke en smalle wandelbrug heeft alleen trappen. De sterk getoogde vorm is mede bepaald door de uit te varen woonboten, die in het Meertje gelegen zijn.
HOLLANDS-DUITS GEMAAL
Het Hollands-Duits gemaal ( oorspronkelijk geschreven als Hollandsch Duitsch ) is een gemaal gelegen aan het begin van de Ooijpolder bij Nijmegen. In 1933 werd het gemaal gebouwd om water uit de Ooijpolder en de aansluitend Duitse polder af te voeren via ’t Meertje in de Waal. Het gemaal is gebouwd in de stijl van de Delftse School en is een rijksmonument.
Verschenen aan de start van de 10 kilometer.
Liep circa 3 kilometer derde positie overall maar de benen voelden niet als vanouds. In de vierde en vijfde kilometer ingehaald door een tweetal atleten. De laatste onverharde kilometer viel het tempo heel erg terug vanwege zwaar aanvoelende benen. Het Bruggetje over ’t Meertje wandelend overbrugd.
Uiteindelijk als vierde master H35+ gefinished in een geregistreerde eindtijd van 39.33.

Niet bijster tevreden met de zeer tegenvallende eindtijd. Wel

genoten
 

van het mooie parcours en de prachtige omgeving.

Theo van Maanen bedankt voor het organiseren van deze loop over een prachtig parcours.
Aan het einde van de middag Nijmegen weer verlaten en koers gezet richting Apeldoorn na een mooie en gezellige middag in Nijmegen met combi hardlopen en genieten van de omgeving en sfeer.
S’avonds laat consumptie van 1 1/2 ijskoud flesje Duvel ( maakt tesamen 1 volledig gevuld origineel Duvelglas ) nagespoeld met een icecold cola met Ketel jonge graangenever. Afzakkertje begin van de nacht met ene Bavaria 8.6 intense blond beer 8,6 % halve liter. Was nogal dorstig.
runningpromotion

Geef een reactie